برای اصلاح ناهنجاری فک از جراحی ارتوگناتیک یا همان جراحی فک استفاده میشود. ارتوگناتیک از دو بخش orthos (صاف کردن) و gnathic (فک) تشکیل شده است. بعضی از افراد نسبت به کوچکترین اجزای صورت خود حساساند و همیشه به دنبال جواب این سؤال هستند که آیا من به جراحی فک نیاز دارم؟ حال در ادامه این مقاله از وبسایت دکتر متوسلی جراح فک و صورت در شهر رشت قصد داریم تا به این سؤال پاسخ دهیم.
عمل جراحی فک به درمان ناهماهنگیهای فک برای صاف کردن و رفع مشکلات فک میپردازد. لازم به ذکر است که عمل جراحی فک برای بهبود عملکرد فک،در مواردی کاهش درد فک و همچنین زیبایی بیشتر فرد انجام میگیرد.
آیا من به جراحی فک نیاز دارم؟
هدف اصلی از جراحی فک، رفع مشکلات بایت (مال اکلوژن) است که در فعالیت روزمره شخص از قبیل صحبت کردن، جویدن و… تأثیرگذار است. در این بیماری درد مفاصل، ناراحتیهای پریودنتیت نیز وجود دارد و افرادی که با این بیماری و با مشکلاتی که در ادامه ذکر میشود دست و پنجه نرم میکنند نیاز به جراحی فک دارند.
– مشکلات ارثی
– هنگامی که فرد در فک و مفصل گیجگاهی احساس درد کند
– تنفس از راه دهان غیرارادی باشد.
– لبها به روی هم قرار نگیرند و نیاز به فشار خود شخص باشد.
– در صورت آسیبدیدگی فک
– وقتی که فرد دندانهایش را روی هم قرار میدهد مابین آنها فاصله ایجاد میشود که در اصطلاح به این مشکل اپن بایت میگویند.
– جلوآمدگی در فک بیمار
– عقبماندگی چانه و فک پایین
– در بعضی مواقع امکان وجود تومور در فک بیمار وجود دارد.
چه مراقبهایی بعد از عمل فک نیاز است؟
این عمل درد چندانی نخواهد داشت اما به دلیل سوزش و دردهایی که بعد از عمل برای بیمار به وجود میآید میتوان با مصرف داروهای مسکن این دردها را التیام داد. سوزشها تا مدتی بعد از عمل به همراه بیمار خواهد بود و همچنین برای کاهش عفونت و سوزش، دکتر متخصص آنتیبیوتیکهایی برای درمان تجویز خواهد کرد. در هنگام پرسش آیا من به جراحی فک نیاز دارم؟ توجه به عوارض بعد از عمل مانند التهاب و تورم پوست مهم و ضروری است.
تورم پوست باعث احساس کشیدگی در ناحیه صورت میشود و از این رو باز کردن دهان نیز کمی سخت خواهد شد و همچنین برای جوییدن غذا، مشکلاتی را برای فرد به وجود میآورد اما تمام این عوارض و مشکلات پس از مدتی از بین میرود و بیمار به زندگی عادی خود بازمیگردد. از دیگر عوارض بعد از عمل که با مراقبهای لازم از بین میرود، کبودی پوست است. کبودی پوست دو الی سه روز بعد از عمل شروع میشود و به مرور با استفاده از داروها و کرمهای مخصوص از بین میرود. برای کاهش التهاب پوست نیز میتوان از کمپرس سرد استفاده کرد به این صورت که قبل از خواب و درازکشیده کمپرس را بروی محل آسیبدیده قرار داد. این التهاب و تورم بعد از 2 هفته از بین خواهد رفت اما در موارد نادر تا ماهها بعد از عمل بروی پوست خواهد بود.
عوارض جراحی فک
قبل از پرسش آیا من به جراحی فک نیاز دارم؟ باید با عوارض ناشی از این عمل آشنا شوید تا در صورت ناچیز بودن مشکلاتتان از این عمل خودداری کنید.
1- خونریزی خفیف
در اولین روز بعد از عمل احتمال خونریزی در دهان وجود دارد و گاهی این خونریزی شدید میباشد هر چند که قابل کنترل است و برای قطع آن باید به وسیله دستمال کاغذی یا گاز استریل به مدت 10 دقیقه محل زخم را فشار داد.
2- بیحسی طولانیمدت
خارش و بیحسی لب پایین از دیگر عوارض عمل جراحی فک است و این نوع بیحسی امکان دارد تا چند ماه بعد از عمل به همراه بیمار باشد. در موارد نادر بیحس بودن لب پایینی تا پایان عمر همراه فرد خواهد بود.
3- عفونت
در جراحی از صفحات فلزی کوچک و پیچهای مخصوص استفاده میشود. این تجهیزات برای نگهداری فک در جای مخصوص است. در برخی مواقع این قطعات دچار عفونت میشوند و باید از فک بیمار خارج شوند البته اگر عفونتها چند ماه بعد از عمل باشد بیمار را با مشکل روبه رو نمیکند. در این قطعات از فلز تیتانیوم استفاده شده که هنگام عبور از مکانهای ردیاب فلز مشکلی ایجاد نمیکند.
4- تنظیم و تطبیق دندانها
در روزهای ابتدایی بعد از عمل نیاز است تا از باندهای قابل ارتجاع روی پروتز ارتودنسی استفاده شود تا دندانها با تنظیم درست و اصولی روی هم قرار گیرند که استفاده از پروتز ارتودنسی برای شخص بیمار سختیهایی را به همراه دارد.
چگونه از بروز مشکلات فک جلوگیری کنیم؟
در ادامه مقاله دکتر متوسلی در رشت قصد داریم تا راهکارهایی برای جلوگیری از مشکلات و ناهنجاریهای فک ارائه دهیم. برای جلوگیری از مشکلات که مربوط به مفصل فک میشود از فشار دادن دندانها رویهم جوییدن مداد یا خودکار یا دندان قروچه پرهیز کنید. برای کاهش فشار روی مفصل گیجگاهی فکی باید سعی کنید از عضلات فک بیش از حد استفاده نکنید. برای این امر بهتر است از غذاهای نرم با لقمههای کوچک استفاده کنید. همچنین سعی کنید در هنگام خمیازه کشیدن دهان را بیش از حد باز نکنید.
لکوپلاکی چیست؟
در این بخش از مقاله آیا من به جراحی فک نیاز دارم؟ به لکوپلاکی میپردازیم. در صورت مصرف نوشیدنیهای الکی و سیگار آنها را ترک کنید زیرا سیگار باعث میشود که ضایعههای سفید دهان ضخیمتر شود و شما را نیازمند به جراحی فک کند. لکوپلاکی ضایعه سفید رنگ است که در پایین دهان به وجود میآید و در موارد خاص بر روی زبان نیز علائمی از این ضایعه دیده میشود. این لکها نیز میتوانند عاملی از ایجاد سرطان در فرد باشند که در صورت قرمزی این لکها بهتر است به پزشک متخصص مراجعه کنید.
برای رفع بیماری لکوپلاکی باید منبع التهاب را از بین ببرید، هرچند که لکوپلاکی خفیف جز کمخطرترین بیماریهایی فک و دهان است و بیشتر مواقع بدون درمان از بین رفته و مشکلی برای بیمار به وجود نمیآید اما در موارد جدیتر میتواند با سرطان دهان ارتباط داشته باشد. برای جلوگیری از این عارضه باید به بهداشت دهان و دندان بیش از پیش توجه کرد.
سخن پایانی
بیشتری افرادی که به عارضههای فک و دهان مبتلا هستند در باز کردن دهان خود با مشکل مواجه میشوند. به طور کلی در صورت وجود علائمی که در این مقاله بررسی شد، بهتر است به دکتر متخصص مراجعه کنید. دکتر صفا متوسلی جراح فک و صورت در شهر رشت با معاینه دقیق شما میتواند به این سوال که آیا من به جراحی فک نیاز دارم؟ جواب درستی بدهند. شما میتوانید برای رزرو وقت معاینه با مطب ایشان تماس بگیرید.